2 szemeszter
Képzés hossza
2024 október
Képzés kezdete
2025 május
Képzés befejezése
Koordinált képzés – Filmszínész
2 szemeszter
Képzés hossza
2024 október
Képzés kezdete
2025 május
Képzés befejezése

Koordinált képzés – Filmszínész

A Filmszínész oktatást néhány évvel ezelőtt a Lumiere Filmiskola alapítói indították el Magyarországon, olyan színész tanárokkal, mint Pokorny Lia, Gyabronka József, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Für Anikó, Jordán Tamás, Hámori Gabriella, Szamosi Zsófia, Kerekes Vica és mások.

Idén harmadik alkalommal hirdetjük meg a Koordinált filmes-és filmszínész szakunkat, mely a másik öt alkotói szak forgatókönyvíró, operatőr, rendező, vágó, hangmester  –  összehangolt képzésére épül: közös órák, közös gyakorlatok, közös vizsgafilmek és a szabad áthallgatás: ezek a legfőbb jellemzői ennek a Magyarországon egyedülálló oktatási formának.

A Filmszínész mesterség minden műfajban komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenekelőtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezdetektől a közös munka élményére készítsük fel.

A 2023-as tanévben egy olyan újítást vezetünk be, ami épp a Filmszínész szakot érinti, ugyanis most először indítunk egymásra épülő, két féléves osztályt. A most októberben induló filmszínész szakra tehát elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik kellő elhivatottságot éreznek magukban, hogy a 2 x 220 órás képzésen részt vegyenek.

Az első, alapozó félév 2023 októberében indul, az órák júniusig tartanak. A második, már haladó félév jövőre, 2024 októberében kezdődik és szintén 220 órát tartalmaz. 

Osztályvezető tanár: Kerekes Éva, Jászai-díjas, Érdemes művész, az Örkény Színház tagja.

Az alapozó félév tematikája:

  • filmszínész mesterség
  • filmszínész gyakorlatok
  • beszédtechnika
  • filmkészítési alapismeretek
  • filmtörténeti alapismeretek

Az ez évi képzésünk, most új lehetőségeket kínál a színinövendékeknek. Ellentétben a hagyományos színészképzésben megszokott módszerekkel, a kezdetektől együtt tanulnak a többi szak diákjaival, együtt dolgoznak a learning by doing módszer szellemében. A kurzus során a hallgatók a saját mesterségük követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

Mindezek mellett a Koordinált képzés többi osztályával, de különösen a rendező hallgatókkal való filmforgatások határozzák meg az első 220 óra tematikáját. Ez azt jelenti, hogy az évközi és év végi feladatokban, etűdökben, vizsgafilmekben fognak szerepelni a színész osztály diákjai. 

A filmszínész képzés módszerét alapvetően a személyiségek nyitottságára, a különféle megélt élmények felmutatására építjük és arra a kölcsönös bizalomra, ami diák és tanár, illetve diák és diák között teremtődik meg.

Ebben az érdeklődő, egymás személyiségét tiszteletben tartó, partneri viszonyt kialakító iskolai közegben kezdjük meg a közös munkát. Módszertanunkban természetesen mi is a klasszikus színészképzés útján indulunk el, de már a kezdetektől megszervezzük a filmes diákokkal való közös gyakorlatokat.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Kamera előtti jelenlét

• Karakter építés a színészi munkában

• Beszédtechnika

• Helyzetgyakorlatok, improvizáció

• Filmelemzés

• A színész munka hatáselemzése

• Dramaturgiai alapismeretek, vizuális történetmesélés

• Forgatókönyv elemzés

• Filmszínész technikák a gyakorlatban

Vizsga

A vizsgafilmek elkészítésében való részvételből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere TANÚSÍTVÁNY

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres filmszínész legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. 

Az összes szakon lehetővé tesszük a hallgatók számára az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira a tanárokkal való egyeztetés után. Ez a megoldás átfogóbb tudásra ad lehetőséget, és annak a megértésére, hogy a filmkészítés közös alkotómunka.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Cserhalmi György

IMDB

Kerekes Éva

IMDB

Kerekes Vica

IMDB

Thuróczy Szabolcs

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

    *KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot