220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára
Koordinált képzés – Filmszínész
220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára

Koordinált képzés – Filmszínész

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Filmszínész mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: önkifejezés, kamera előtti jelenlét, hiteles szövegmondás, karakter-érzékenység, improvizációs készség, tempóérzék, megfigyelő készség, valamint a filmezéshez szükséges alapszintű technikai intelligencia. A Filmszínész mesterség minden műfajban komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenekelőtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezdetektől a közös munka élményére készítsük fel.

Ennek érdekében a Filmszínész képzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – forgatókönyvíró, operatőr, rendező, producer, vágó, hangmester  – módszertanával és órarendjével.

Több évtizedes hiányt pótolva indítjuk el a filmes- és színész képzést egy intenzív, gyakorlat orientált, egy szemeszteres kurzusban. Magyarországon mindeddig külön tanultak a filmes- és színész diákok, s ez tulajdonképpen senkinek nem volt egészen jó. Most először történik meg, hogy a Filmszínész képzés sajátos igényeinek megfelelően a kezdetektől egy integrált rendszerben történik, így természetes módon tudnak kialakulni alkotó csapatok.

A Filmszínész oktatást néhány évvel ezelőtt a Lumiere Filmiskola alapítói indították el Magyarországon, olyan színész tanárokkal, mint Pokorny Lia, Gyabronka József, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Für Anikó, Jordán Tamás, Hámori Gabriella, Szamosi Zsófia, Kerekes Vica és mások.

A szak vezető tanárai, Kerekes Vica, Cserhalmi György és Thuróczy Szabolcs, most új lehetőségeket kínál a leendő színinövendékeknek, hiszen egy filmiskolában indítanak osztályt, ennek minden előnyével. Itt ugyanis – ellentétben a hagyományos színészképzésben megszokott módszerekkel – a kezdetektől együtt tanulnak, együtt dolgoznak a diákok a learning by doing módszer szellemében. A kurzus során a hallgatók a saját mesterségük követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

A filmszínész képzés módszerét alapvetően a személyiségek nyitottságára, a különféle megélt élmények felmutatására építjük és arra a kölcsönös bizalomra, ami diák és tanár, illetve diák és diák között teremtődik meg.

Ebben az érdeklődő, egymás személyiségét tiszteletben tartó, partneri viszonyt kialakító iskolai közegben kezdjük meg a közös munkát. Módszertanunkban természetesen mi is a klasszikus színészképzés útján indulunk el, de már a kezdetektől megszervezzük a filmes diákokkal való közös gyakorlatokat.

A Koordinált filmes- és színészképzés egyik legfontosabb újítása, hogy a diákok számára lehetővé tesszük az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira, ám ezért a 220 órán felüli többlet tudásért fizetniük nem kell.

Lumiere WorkFLOW
Végre megérkeztél a filmiparba!

A Lumiere Filmiskola elindítja saját fejlesztésű, minőségileg ellenőrzött filmes szakmai adatbázisát, amely mindenki számára átlátható módon köti össze a szakembereket és a gyártócégeket.

A Lumiere Workflow adatbázisába kizárólag kvalifikált szakemberek kerülnek be, így a produkciók garanciát kapnak arra, hogy a filmes munkaerőpiac legjobbjai közül választhatnak munkatársakat.

A Lumiere Filmiskola diákjai ingyenesen kerülnek a Lumiere Workflow rendszerébe. Gyártópartnereinken keresztül így akár te is a legnagyobb hazai- és nemzetközi filmek, sorozatok stábjában kaphatsz munkát.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Kamera előtti jelenlét

• Karakter építés a színészi munkában

• Beszédtechnika

• Helyzetgyakorlatok, improvizáció

• Filmelemzés

• A színész munka hatáselemzése

• Dramaturgiai alapismeretek, vizuális történetmesélés

• Forgatókönyv elemzés

• Filmszínész technikák a gyakorlatban

Vizsga

A vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere TANÚSÍTVÁNY

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres filmszínész legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. A végső órarendet a beiratkozott diákokkal egyeztetjük.

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskola a megalakulása óta az integrált szakképzés elkötelezett híve, melynek lényege, hogy végiggondoltuk és megszerveztük azt a folyamatot, ahogyan a diákok a filmszakma részeivé válnak. Ezért kizárólag a Lumiere Filmiskola hallgatói számára ingyenesen létrehozzuk a LUMIERE WORK SHOP  nevű oldalt, amely a hallgatók munkához jutását segíti olyan módon, hogy a munkaerőpiac legfontosabb szereplői: gyártó cégek, ügynökségek, producerek, gyártási szakemberek, vagy akár induló filmes projektek kreatív vezetői a Lumiere Filmiskola hallgatói közül választhatják ki, nálunk találhatják meg új munkatársaikat. Ez természetesen rád, mint végzett filmszínész diákra is vonatkozik.

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán.Akik az ajánlásukkal megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmiparnak.

Tanáraid fognak kezességet vállalni érted, és nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik az első munkalehetőségeket biztosítják a számodra, amennyiben ezért te is mindent megteszel.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Cserhalmi György

IMDB

Kerekes Vica

IMDB

Thuróczy Szabolcs

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot