2 szemeszter
Képzés hossza
2024 október
Képzés kezdete
2025 május
Képzés befejezése
390.000 Ft + áfa / szemeszter
Képzés ára
Koordinált képzés – Forgatókönyvíró
2 szemeszter
Képzés hossza
2024 október
Képzés kezdete
2025 május
Képzés befejezése
390.000 Ft + áfa / szemeszter
Képzés ára

Koordinált képzés – Forgatókönyvíró

A két szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Forgatókönyvírói mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: történetmesélés, karakter ábrázolás, dramaturgiai érzék, párbeszéd írás.

Forgatókönyvírónak lenni minden műfajban komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenekelőtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezdetektől a közös munka élményére készítsük fel. A filmes alkotói pálya egyik alaptétele, hogy az ötletek kidolgozása, a film megtervezése, előkészítése, forgatása, utómunkája és a közönséghez való eljuttatása- tehát a teljes filmgyártási workflow – az alkotók és szakemberek partneri viszonyára épüljön.

Ezért a forgatókönyvíró képzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – operatőr, rendező, producer, vágó, filmszínész, hangmester – módszertanával és órarendjével.

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

Ezen túlmenően, a forgatókönyvíró képzésen belül kiemelt fontosságúnak tekintjük, hogy hallgatóink minél többféle filmírói stratégiával és technikával ismerkedjenek meg, ezért – folytatva a korábbi kurzusokon bevált módszert – a vezető tanárok mellett tematikus előadásokra kérjük fel a hazai forgatókönyvíró- és dramaturg szakma legjobbjait.

A különféle életművekkel rendelkező író és dramaturg tanáraink a műfajok sokféleségén keresztül mutatják be a filmírás leglényegesebb munkafolyamatait, az ötlettől a filmig, az inspiráció fontosságától a szabályok hasznosságáig.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Filmnyelvi alapismeretek

• Mozgókép elemzés

• A vizuális történetmesélés esszenciája

• A drámai konfliktus jelentősége

• A forgatókönyv szerkezete, dinamkája, nyelvezete

• Filmterv-fejlesztés

• A dramaturgiai munka lényeges elemei

• A karakterábrázolás technikája

• Párbeszéd írás

Vizsga

Írásbeli tesztből és vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere TANÚSÍTVÁNY

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres forgatókönyvíró legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. 

Az összes szakon lehetővé tesszük a hallgatók számára az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira a tanárokkal való egyeztetés után. Ez a megoldás átfogóbb tudásra ad lehetőséget, és annak a megértésére, hogy a filmkészítés közös alkotómunka.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Hegedűs Bálint

IMDB

Nagy V. Gergő

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

    *KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot