220 óra
Képzés hossza
2023 október
Képzés kezdete
2024 május
Képzés befejezése
770.000 Ft + áfa
Képzés ára
Koordinált képzés – Operatőr
220 óra
Képzés hossza
2023 október
Képzés kezdete
2024 május
Képzés befejezése
770.000 Ft + áfa
Képzés ára

Koordinált képzés – Operatőr

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy az Operatőri mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: képi gondolkodás, vizuális történetmesélés, kompozíció- és világítás, fotó- és filmtechnikai ismeretek. Operatőrnek lenni minden műfajban komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, precizitást, de mindenekelőtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez.

Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezedektől a közös munka élményére készítsük fel. A filmes alkotói pálya egyik alapkérdése, hogy az ötletek kidolgozása, a film megtervezése, előkészítése, forgatása, utómunkája és a közönséghez való eljuttatása- tehát a teljes filmgyártási workflow – az alkotók és szakemberek partneri viszonyára épüljön.

Ezért az operatőr képzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – forgatókönyvíró, rendező, producer, vágó, filmszínész, hangmester – módszertanával és órarendjével.

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

Mindezeken túl az operatőr képzésünk leglényegesebb elemének a világítási gyakorlatokat tartjuk, amit a 200 négyzetméteres Lumiere Studio-ban tartunk, míg a professzionális eszközismeret órák Közép-Európa legjelentősebb rental cégében, a Vision Team-ben történnek, ahol diákjaink a high-end technikával ismerkednek meg.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Fényképészeti- és filmtechnikai alapismeretek

• Filmnyelvi alapismeretek

• Világítás

• Kameramozgatás

• Mozgókép elemzés

• Vizuális dramaturgia

• A forgatókönyv operatőri értelmezése

• Kompozíciós technikák

• Műfaji ismeretek az operatőr szemével

• A plánozás logikája

• Együttműködés a rendezővel, fővilágosítóval, színészekkel

Vizsga

Írásbeli tesztből és vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere tanúsítvány

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres operatőr legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. 

 

Vezető tanár: Szabó Gábor operatőr

Az összes szakon lehetővé tesszük a hallgatók számára az “áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira a tanárokkal való egyeztetés után. Ez a megoldás átfogóbb tudásra ad lehetőséget, és annak a megértésére, hogy a filmkészítés közös alkotómunka.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Szabó Gábor

IMDB INFO

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot