Jelenleg nem indul képzésünk
Képzés kezdete
Koordinált képzés – Producer
Jelenleg nem indul képzésünk
Képzés kezdete

Koordinált képzés – Producer

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Produceri mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: a filmkészítés iránti erős érdeklődés, tájékozottság, filmgyártási makro-folyamatok és részletek iránti fogékonyság, gazdasági-pénzügyi tranzakciók áttekintése, a filmvilág nemzetközi történései- és az új finanszírozási-gyártási-forgalmazási tendenciák iránti affinitás, dramaturgiai érzék, vizuális történetmesélés iránti tehetség, érdeklődés, vezetői hajlam, csapatmunkában való tapasztalat, alapszintű filmtörténeti tájékozottság, irodalmi érdeklődés, tárgyalási kultúra.

Producernek lenni elsősorban óriási felelősség, aminek csak akkor tudsz megfelelni, ha szakmailag erre teljesen felkészült vagy. A produceri szakma egyetemi szintű oktatása mindössze két évtizedes múltra tekint vissza, hiszen az egykori SZFE indított először producer osztályt a 90-es évek végén.

Oktatási szempontból tehát egy viszonylag új területről van szó, de maga a produceri pozíció is csak a 80-as évek végén vált ismertté a magyar filmben, elsősorban a korai kooprodukciók miatt. Ezen a kurzuson megmutatjuk azt az utat, azokat a lehetőségeket, ahogy egy film iránt érdeklődő, kezdeményező hajlamú, tanulni és dolgozni vágyó pályakezdő eljuthat arra a szintre, ahonnan már csak egy lépés a produceri pozíció.

A produceri munka komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenek előtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezedektől a közös munka élményére készítsük fel. A filmes alkotói pálya egyik alapkérdése, hogy az ötletek kidolgozása, a film megtervezése, finanszírozása, előkészítése, forgatása, utómunkája és a közönséghez való eljuttatása- tehát a teljes filmgyártási workflow – az alkotók és szakemberek partneri viszonyára épüljön.

Ezért a produceri képzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, filmszínész, hangmester – módszertanával és órarendjével.

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Filmgyártási workflow

• Filmnyelvi alapismeretek

• A filmtörténet alapjai

• Forgatókönyv elemzés

• Mozgókép elemzés

• A film hazai-és nemzetközi gyártástörténete

• A filmfinanszírozás logikája és gyakorlata Európában

• Nemzetközi kooprodukciós lehetőségek

• Pályázati rendszerek a magyar filmben (a ’60-as évektől napjainkig)

• Magyar filmtörténet fontosabb korszakai, alkotói, műveik

• A film költségvetésének elmélete és gyakorlata

• A forgatókönyv feldolgozása (break down, gyártási terv, diszpós könyv)

• Adókedvezmény, áfa, utófinanszírozás – alapszintű pénzügyi ismeretek, szabályok

• Alapszintű jogi ismeretek a filmgyártás területén

Vizsga

Írásbeli tesztből és vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere tanúsítvány

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres producer legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. 

Az összes szakon lehetővé tesszük a hallgatók számára az “áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira a tanárokkal való egyeztetés után. Ez a megoldás átfogóbb tudásra ad lehetőséget, és annak a megértésére, hogy a filmkészítés közös alkotómunka.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot