220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára
Koordinált képzés – Producer
220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára

Koordinált képzés – Producer

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Produceri mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: a filmkészítés iránti erős érdeklődés, tájékozottság, filmgyártási makro-folyamatok és részletek iránti fogékonyság, gazdasági-pénzügyi tranzakciók áttekintése, a filmvilág nemzetközi történései- és az új finanszírozási-gyártási-forgalmazási tendenciák iránti affinitás, dramaturgiai érzék, vizuális történetmesélés iránti tehetség, érdeklődés, vezetői hajlam, csapatmunkában való tapasztalat, alapszintű filmtörténeti tájékozottság, irodalmi érdeklődés, tárgyalási kultúra.

Producernek lenni elsősorban óriási felelősség, aminek csak akkor tudsz megfelelni, ha szakmailag erre teljesen felkészült vagy. A produceri szakma egyetemi szintű oktatása mindössze két évtizedes múltra tekint vissza, hiszen az egykori SZFE indított először producer osztályt a 90-es évek végén.

Oktatási szempontból tehát egy viszonylag új területről van szó, de maga a produceri pozíció is csak a 80-as évek végén vált ismertté a magyar filmben, elsősorban a korai kooprodukciók miatt. Ezen a kurzuson megmutatjuk azt az utat, azokat a lehetőségeket, ahogy egy film iránt érdeklődő, kezdeményező hajlamú, tanulni és dolgozni vágyó pályakezdő eljuthat arra a szintre, ahonnan már csak egy lépés a produceri pozíció.

A produceri munka komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenek előtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezedektől a közös munka élményére készítsük fel. A filmes alkotói pálya egyik alapkérdése, hogy az ötletek kidolgozása, a film megtervezése, finanszírozása, előkészítése, forgatása, utómunkája és a közönséghez való eljuttatása- tehát a teljes filmgyártási workflow – az alkotók és szakemberek partneri viszonyára épüljön.

Ezért a produceri képzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, filmszínész, hangmester – módszertanával és órarendjével.

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

A Koordinált filmes- és színészképzés egyik legfontosabb újítása, hogy a diákok számára lehetővé tesszük az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira, ám ezért a 220 órán felüli többlet tudásért fizetniük nem kell.

Lumiere WorkFLOW
Végre megérkeztél a filmiparba!

A Lumiere Filmiskola elindítja saját fejlesztésű, minőségileg ellenőrzött filmes szakmai adatbázisát, amely mindenki számára átlátható módon köti össze a szakembereket és a gyártócégeket.

A Lumiere Workflow adatbázisába kizárólag kvalifikált szakemberek kerülnek be, így a produkciók garanciát kapnak arra, hogy a filmes munkaerőpiac legjobbjai közül választhatnak munkatársakat.

A Lumiere Filmiskola diákjai ingyenesen kerülnek a Lumiere Workflow rendszerébe. Gyártópartnereinken keresztül így akár te is a legnagyobb hazai- és nemzetközi filmek, sorozatok stábjában kaphatsz munkát.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Filmgyártási workflow

• Filmnyelvi alapismeretek

• A filmtörténet alapjai

• Forgatókönyv elemzés

• Mozgókép elemzés

• A film hazai-és nemzetközi gyártástörténete

• A filmfinanszírozás logikája és gyakorlata Európában

• Nemzetközi kooprodukciós lehetőségek

• Pályázati rendszerek a magyar filmben (a ’60-as évektől napjainkig)

• Magyar filmtörténet fontosabb korszakai, alkotói, műveik

• A film költségvetésének elmélete és gyakorlata

• A forgatókönyv feldolgozása (break down, gyártási terv, diszpós könyv)

• Adókedvezmény, áfa, utófinanszírozás – alapszintű pénzügyi ismeretek, szabályok

• Alapszintű jogi ismeretek a filmgyártás területén

Vizsga

Írásbeli tesztből és vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere tanúsítvány

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres producer legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. A végső órarendet a beiratkozott diákokkal egyeztetjük.

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskola a megalakulása óta az integrált szakképzés elkötelezett híve, melynek lényege, hogy végiggondoltuk és megszerveztük azt a folyamatot, ahogyan a diákok a filmszakma részeivé válnak. Ezért kizárólag a Lumiere Filmiskola hallgatói számára ingyenesen létrehozzuk a LUMIERE WORK SHOP  nevű oldalt, amely a hallgatók munkához jutását segíti olyan módon, hogy a munkaerőpiac legfontosabb szereplői: gyártó cégek, ügynökségek, producerek, gyártási szakemberek, vagy akár induló filmes projektek kreatív vezetői a Lumiere Filmiskola hallgatói közül választhatják ki, nálunk találhatják meg új munkatársaikat

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán.Akik az ajánlásukkal megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmiparnak.

Tanáraid fognak kezességet vállalni érted, és nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik az első munkalehetőségeket biztosítják a számodra, amennyiben ezért te is mindent megteszel.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Petrányi Viktória

Portré IMDB

Rajna Gábor

IMDB

Sipos Gábor

IMDB

Závorszky Anna

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot