220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára
Koordinált képzés – Rendező
220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára

Koordinált képzés – Rendező

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Filmrendezői mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: vizuális történetmesélés, dramaturgiai érzék, technikai- és szervező készség, filmnyelvi- és filmtörténeti tájékozottság, hatáselemző képesség, asszertív kommunikáció, magas fokú empátia és pszichológiai érzék, csapatmunkára- és irányításra való alkalmasság.

Filmrendezővé válni minden műfajban komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenekelőtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezdetektől a közös munka élményére készítsük fel. A filmes alkotói pálya egyik alaptétele, hogy az ötletek kidolgozása, a film megtervezése, előkészítése, forgatása, utómunkája, forgalmazása és fesztiváloztatása- tehát a teljes filmgyártási workflow – az alkotók és szakemberek partneri viszonyára épüljön.

Ezért a rendezőképzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – forgatókönyvíró, operatőr, producer, vágó, filmszínész, hangmester – módszertanával és órarendjével.

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

A rendező szakon tanuló diákoknak ezen felül meg kell ismerkedniük azzal a jelentős mennyiségű szakmai ismerettel, ami a 21. századi mozgóképes történetmesélés megértéséhez, elemzéséhez, valamint az alapszintű filmes ábrázoláshoz szükséges.

Módszertanunkat tehát a nélkülözhetetlen rendezői kompetenciák fejlesztése, erősítése határozza meg.

Ennek során foglalkozunk a mesterséghez szorosan tartozó skillekkel: képalkotás, forgatókönyv elemzés, filmtörténeti jártasság, műfajok ismerete, mozgóképes alapismeretek, színészvezetési alapok, produceri, gyártási, forgalmazási ismeretek. Fontos célkitűzésünk, hogy hallgatóinkat felkészítsük a rendezői döntések- és felelősségek következményeire, hiszen a filmek gyártási folyamataiban ezeknek meghatározó szerepük van.

A Koordinált filmes- és színészképzés egyik legfontosabb újítása, hogy a diákok számára lehetővé tesszük az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira, ám ezért a 220 órán felüli többlet tudásért fizetniük nem kell.

Lumiere WorkFLOW
Végre megérkeztél a filmiparba!

A Lumiere Filmiskola elindítja saját fejlesztésű, minőségileg ellenőrzött filmes szakmai adatbázisát, amely mindenki számára átlátható módon köti össze a szakembereket és a gyártócégeket.

A Lumiere Workflow adatbázisába kizárólag kvalifikált szakemberek kerülnek be, így a produkciók garanciát kapnak arra, hogy a filmes munkaerőpiac legjobbjai közül választhatnak munkatársakat.

A Lumiere Filmiskola diákjai ingyenesen kerülnek a Lumiere Workflow rendszerébe. Gyártópartnereinken keresztül így akár te is a legnagyobb hazai- és nemzetközi filmek, sorozatok stábjában kaphatsz munkát.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Filmtörténeti- és filmnyelvi alapismeretek

• Filmes műfajok sokfélesége

• A filmtervfejlesztés legfontosabb elemei

• A vizuális történetmesélés szakmai kérdései

• A plánozás logikája és szabályai

• Alapszintű operatőri ismeretek

• Forgatókönyv elemzés

• Dramaturgiai ismeretek

• A filmvágás alapjai

• Színészvezetés

• Filmes pályázatok és finanszírozás

• A filmzene dramaturgiája

• A látványtervezés alapjai

• A korszerű utómunka legfontosabb elemei

• Hatáselemzés

Vizsga

A vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere tanúsítvány

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres filmrendező legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. A végső órarendet a beiratkozott diákokkal egyeztetjük.

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskola a megalakulása óta az integrált szakképzés elkötelezett híve, melynek lényege, hogy végiggondoltuk és megszerveztük azt a folyamatot, ahogyan a diákok a filmszakma részeivé válnak. Ezért kizárólag a Lumiere Filmiskola hallgatói számára ingyenesen létrehozzuk a LUMIERE WORK SHOP  nevű oldalt, amely a hallgatók munkához jutását segíti olyan módon, hogy a munkaerőpiac legfontosabb szereplői: gyártó cégek, ügynökségek, producerek, gyártási szakemberek, vagy akár induló filmes projektek kreatív vezetői a Lumiere Filmiskola hallgatói közül választhatják ki, nálunk találhatják meg új munkatársaikat

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán.Akik az ajánlásukkal megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmiparnak.

Tanáraid fognak kezességet vállalni érted, és nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik az első munkalehetőségeket biztosítják a számodra, amennyiben ezért te is mindent megteszel.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Fazekas Csaba

IMDB

Miklauzic Bence

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot