220 óra
Képzés hossza
2021 ősz
Képzés kezdete
-
Képzés befejezése
660.000 Ft + Áfa
Képzés ára
Koordinált képzés – Vágó
220 óra
Képzés hossza
2021 ősz
Képzés kezdete
-
Képzés befejezése
660.000 Ft + Áfa
Képzés ára

Koordinált képzés – Vágó

A felvételi időszak lezárult!

Engedély szám/Név: E/2020/000252 / Vágás alapjai

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Vágói szakma lényegét érintő képességeket erősítse: vizuális történetmesélés,  szerkesztés, IT-ismeretek, dramaturgiai érzék, ritmusérzék, filmnyelvi- és filmtörténeti tájékozottság, hatáselemző képesség, filmzene- és filmhang iránti fogékonyság, szervezési képességek – különösen az utómunka időszakában, szoftverek- és computer technológia biztonságos kezelése, magas szintű filmszakmai ismeretek a teljes workflow áttekintésének érdekében.

A vágás jelentősége és ezzel együtt a vágói szakma presztízse, önállósága hihetetlen mértékben növekedett az elmúlt évtizedekben. A filmgyártás egész folyamatában itt, a vágószobában sűrüsödnek leginkább mindazon feladatok és sokszor dilemmák is, amiknek a művészi-szakmai jelentősége meghatározó a filmkészítés utolsó fázisában. Akkor, amikor még a történetmesélés hatásaival, a film szerkezetével, a jelenetek minőségével, dramaturgiai, formai és technikai részletekkel van módunk foglalkozni.

Szerencsére a vágói munka fontosságát ma már mindenki a helyén értékeli, így a korszerű filmoktatásban alapvetés: a filmkészítés során minden lényeges döntésünket annak figyelembevételével hozzuk meg, hogy az adott képnek, mondatnak, kamera mozgásnak, vagy színészi gesztusnak mi lesz a pontos helye és szerepe a vágás során.

Érdekes megfigyelni, hogy a forgatókönyvírók is egyre inkább gondolnak a film szerkezetére és azokra a dramaturgiai fordulópontokra, amiket majd a vágás során – a filmet olykor újraírva – a rendező és a vágó véglegesítenek.

A vágó, mint a rendező legfontosabb alkotótársainak egyike, nem csak dramaturgiai, hanem technikai szempontból is gondozza a filmet. Nem véletlen, hogy az igazán igényes filmek esetében a vágót már a forgatókönyv fázisban bevonják a munkálatokba, majd a forgatáson is gyakran jelen van, hiszen az ő feladata, hogy a nézőt képviselve, a hatás érdekében javaslatokkal éljen és egy-egy jelenethez adott esetben plusz beállításokat kérjen. Szintén a vágó feladata, hogy az előkészítéstől kezdve áttekintse azokat a technikai sztenderdeket amik a különféle filmgyártó részlegek munkáját összehangolják és biztosítják a technológia magas szintű lebonyolítását

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

A Koordinált filmes- és színészképzés egyik legfontosabb újítása, hogy a diákok számára lehetővé tesszük az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira, ám ezért a 220 órán felüli többlet tudásért fizetniük nem kell.

Lumiere. Work. Shop.
Végre megérkeztél a filmiparba!

A Lumiere Filmiskola elindítja saját fejlesztésű, minőségileg ellenőrzött filmes szakmai adatbázisát, amely mindenki számára átlátható módon köti össze a szakembereket és a gyártócégeket.

A Lumiere Work Shop adatbázisába kizárólag kvalifikált szakemberek kerülnek be, így a produkciók garanciát kapnak arra, hogy a filmes munkaerőpiac legjobbjai közül választhatnak munkatársakat.

A Lumiere Filmiskola diákjai ingyenesen kerülnek a Lumiere Work Shop rendszerébe. Gyártópartnereinken keresztül így akár te is a legnagyobb hazai- és nemzetközi filmek, sorozatok stábjában kaphatsz munkát.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Filmtörténeti- és filmnyelvi alapismeretek

• Filmes műfajok sokfélesége

• AVID vágó program használata

• A vágás dramaturgiája és technikája

• A vizuális történetmesélés szakmai kérdései

• A plánozás logikája és szabályai

• Forgatókönyv elemzés

• Dramaturgiai ismeretek

• A filmvágás alapjai

• A filmzene dramaturgiája

• A filmhang dramaturgiája

• A post production supervisor szerepköre, jelentősége

Vizsga

Írásbeli tesztből és vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere Oklevél

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű oklevelet kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű oklevelet csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres vágó legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Egy hétköznap este és egy hétvégi teljes nap, de a végső órarendet a beiratkozott diákokkal egyeztetjük.

 

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskola a megalakulása óta az integrált szakképzés elkötelezett híve, melynek lényege, hogy végiggondoltuk és megszerveztük azt a folyamatot, ahogyan a diákok a filmszakma részeivé válnak. Ezért kizárólag a Lumiere Filmiskola hallgatói számára ingyenesen létrehozzuk a LUMIERE WORK SHOP  nevű oldalt, amely a hallgatók munkához jutását segíti olyan módon, hogy a munkaerőpiac legfontosabb szereplői: gyártó cégek, ügynökségek, producerek, gyártási szakemberek, vagy akár induló filmes projektek kreatív vezetői a Lumiere Filmiskola hallgatói közül választhatják ki, nálunk találhatják meg új munkatársaikat

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán.Akik az ajánlásukkal megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmiparnak.

Tanáraid fognak kezességet vállalni érted, és nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik az első munkalehetőségeket biztosítják a számodra, amennyiben ezért te is mindent megteszel.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Antall Gabi

Portré IMDB

Czakó Judit

IMDB

Duszka Péter Gábor

IMDB

Ferenczy Gábor

IMDB

Hargittai László

IMDB Önéletrajz

Incze Ágnes

IMDB

Kovács Zoltán

Portré IMDB Önéletrajz

Makk Lili

IMDB

Salamon András

IMDB Podcast Önéletrajz

Szalai Károly

IMDB

Tóth Zsolt

IMDB

Várhegyi Rudolf

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot