220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára
Koordinált képzés – Vágó
220 óra
Képzés hossza
2022 október
Képzés kezdete
2023 április
Képzés befejezése
740.000 Ft + Áfa
Képzés ára

Koordinált képzés – Vágó

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Vágó szakma lényegét érintő képességeket erősítse: vizuális történetmesélés,  szerkesztés, IT-ismeretek, dramaturgiai érzék, ritmusérzék, filmnyelvi- és filmtörténeti tájékozottság, hatáselemző képesség, filmzene- és filmhang iránti fogékonyság, szervezési képességek – különösen az utómunka időszakában, szoftverek- és computer technológia biztonságos kezelése, magas szintű filmszakmai ismeretek a teljes workflow áttekintésének érdekében.

A vágás jelentősége és ezzel együtt a vágói szakma presztízse, önállósága hihetetlen mértékben növekedett az elmúlt évtizedekben. A filmgyártás egész folyamatában itt, a vágószobában sűrűsödnek leginkább mindazon feladatok és sokszor dilemmák is, amiknek a művészi-szakmai jelentősége meghatározó a filmkészítés utolsó fázisában. Akkor, amikor még a történetmesélés hatásaival, a film szerkezetével, a jelenetek minőségével, dramaturgiai, formai és technikai részletekkel van módunk foglalkozni.

Szerencsére a vágói munka fontosságát ma már mindenki a helyén értékeli, így a korszerű filmoktatásban alapvetés: a filmkészítés során minden lényeges döntésünket annak figyelembevételével hozzuk meg, hogy az adott képnek, mondatnak, kamera mozgásnak, vagy színészi gesztusnak mi lesz a pontos helye és szerepe a vágás során.

Ezért a forgatókönyvíró képzés koncepcióját összehangoltuk a másik hat szak – operatőr, rendező, producer, forgatókönyvíró, filmszínész, hangmester – módszertanával és órarendjével.

Az egy szemeszteres, projekt-szemléletű alapképzés célja, hogy a Forgatókönyvírói mesterség lényegét érintő képességeket erősítse: történetmesélés, karakter ábrázolás, dramaturgiai érzék, párbeszéd írás.

Forgatókönyvírónak lenni minden műfajban komplex tudást, érzékenységet, szakmai felkészültséget, de mindenekelőtt magas fokú együttműködési kultúrát feltételez. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat már a kezdetektől a közös munka élményére készítsük fel. A filmes alkotói pálya egyik alaptétele, hogy az ötletek kidolgozása, a film megtervezése, előkészítése, forgatása, utómunkája és a közönséghez való eljuttatása- tehát a teljes filmgyártási workflow – az alkotók és szakemberek partneri viszonyára épüljön.

Érdekes megfigyelni, hogy a forgatókönyvírók is egyre inkább gondolnak a film szerkezetére és azokra a dramaturgiai fordulópontokra, amiket majd a vágás során – a filmet olykor újraírva – a rendező és a vágó véglegesítenek.

A vágó, mint a rendező legfontosabb alkotótársainak egyike, nem csak dramaturgiai, hanem technikai szempontból is gondozza a filmet. Nem véletlen, hogy az igazán igényes filmek esetében a vágót már a forgatókönyv fázisban bevonják a munkálatokba, majd a forgatáson is gyakran jelen van, hiszen az ő feladata, hogy a nézőt képviselve, a hatás érdekében javaslatokkal éljen és egy-egy jelenethez adott esetben plusz beállításokat kérjen. Szintén a vágó feladata, hogy az előkészítéstől kezdve áttekintse azokat a technikai sztenderdeket, amik a különféle filmgyártó részlegek munkáját összehangolják és biztosítják a technológia magas szintű lebonyolítását

A kurzus során a hallgatók a saját szakmájuk követelményei mellett a közös filmes feladatokra koncentrálnak. A hat szak diákjainak együttműködésében előbb az egészen rövid mozgóképes vázlatok, etűdök, kísérletező- és műfaji gyakorlatok készülnek el, majd a hallgatók szintén közösen készülnek fel a szemeszter végére elkészítendő vizsgafilmjükre.

A Koordinált filmes- és színészképzés egyik legfontosabb újítása, hogy a diákok számára lehetővé tesszük az „áthallgatás” intézményét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kölcsönösen beülhetnek egymás óráira, ám ezért a 220 órán felüli többlet tudásért fizetniük nem kell.

Lumiere Workflow
Végre megérkeztél a filmiparba!

A Lumiere Filmiskola elindítja saját fejlesztésű, minőségileg ellenőrzött filmes szakmai adatbázisát, amely mindenki számára átlátható módon köti össze a szakembereket és a gyártócégeket.

A Lumiere Workflow adatbázisába kizárólag kvalifikált szakemberek kerülnek be, így a produkciók garanciát kapnak arra, hogy a filmes munkaerőpiac legjobbjai közül választhatnak munkatársakat.

A Lumiere Filmiskola diákjai ingyenesen kerülnek a Lumiere Workflow rendszerébe. Gyártópartnereinken keresztül így akár te is a legnagyobb hazai- és nemzetközi filmek, sorozatok stábjában kaphatsz munkát.

Ezt fogod tanulni

• Filmszakmai ismeretek

• Filmtörténeti- és filmnyelvi alapismeretek

• Filmes műfajok sokfélesége

• AVID vágó program használata

• A vágás dramaturgiája és technikája

• A vizuális történetmesélés szakmai kérdései

• A plánozás logikája és szabályai

• Forgatókönyv elemzés

• Dramaturgiai ismeretek

• A filmvágás alapjai

• A filmzene dramaturgiája

• A filmhang dramaturgiája

• A post production supervisor szerepköre, jelentősége

Vizsga

Írásbeli tesztből és vizsgafilm elkészítéséből áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere TANÚSÍTVÁNY

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű tanúsítványt kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű tanúsítványt csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre van szükséged, hogy sikeres vágó legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Oktatási napok

Heti egy-két hétköznap este (18-21h) és egy fél, vagy egy teljes (10-17h) hétvégi napon. A végső órarendet a beiratkozott diákokkal egyeztetjük.

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskola a megalakulása óta az integrált szakképzés elkötelezett híve, melynek lényege, hogy végiggondoltuk és megszerveztük azt a folyamatot, ahogyan a diákok a filmszakma részeivé válnak. Ezért kizárólag a Lumiere Filmiskola hallgatói számára ingyenesen létrehozzuk a LUMIERE WORK SHOP  nevű oldalt, amely a hallgatók munkához jutását segíti olyan módon, hogy a munkaerőpiac legfontosabb szereplői: gyártó cégek, ügynökségek, producerek, gyártási szakemberek, vagy akár induló filmes projektek kreatív vezetői a Lumiere Filmiskola hallgatói közül választhatják ki, nálunk találhatják meg új munkatársaikat

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán.Akik az ajánlásukkal megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmiparnak.

Tanáraid fognak kezességet vállalni érted, és nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik az első munkalehetőségeket biztosítják a számodra, amennyiben ezért te is mindent megteszel.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Czakó Judit

IMDB

Hargittai László

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot