240 óra
Képzés hossza
2019. 09. 16.
Képzés kezdete
560.000 Ft + Áfa
Képzés ára
Operatőri mesterség alapjai

A szak elindításával folytatódik az a tudatos építkezés, aminek a célja, hogy a filmipari hiányszakmák képzése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektessünk az alkotói területek oktatására.

A rendezés, vágás és a forgatókönyvírás mellett az őszi szemeszterben először indítjuk el az operatőr képzésünket. Ezt a szakot elsősorban azoknak ajánljuk, akik forgató operatőrként (camera operator) akarnak munkát vállalni magyar-és nemzetközi játékfilmekben, sorozatokban, illetve önálló operatőri feladatokra készülnek kisjátékfilmben, dokumentumfilmben. Nem utolsó sorban azok számára is jó választás ez a szak, akik meg akarják alapozni a tudásukat, mielőtt hazai, vagy nemzetközi filmes egyetemek operatőri képzéseire jelentkeznének.

Leendő mestereidtől elsősorban a vizuális történetmesélés logikáját, alapkérdéseit fogod megtanulni Kiemelten foglalkozunk a nemzetközi filmekben használatos, legkorszerűbb kameramozgató technikákkal, mert tapasztalatunk szerint ezekben a nagy költségvetésű produkciókban komoly kereslet van magyar forgató operatőrökre, de csak olyanokra, akik rendelkeznek az ehhez szükséges skillekkel és legalább középfokú angol nyelv ismerettel.

Hangsúlyozzuk, hogy ez a képzés elsősorban a mesterség elsajáítására koncentrál, mégpedig azzal a határozott céllal, hogy az itt végzett diákok minél előbb bekerüljenek a nemzetközi filmek világába.  

A szak elindításával Magyarországon először valósul meg, hogy az osztályvezető tanárok három generációt képviselnek:

Kardos Sándor, Medvigy Gábor, Fillenz Ádám

Ezt fogod tanulni

• világítási alapismeretek, a fény képalkotó szerepe, tulajdonságai

• komponálás álló-és mozgóképeken

• fotográfiai alapismeretek: fénytan, optikai- és laborismeretek

• a plánozás dramaturgiai szerepe

• filmnyelvi alapismeretek, filmtörténeti alapismeretek

• mozgóképek hatáselemzése, alapszintű dramaturgiai ismeretek

• világítási, kompozíciós és kameramozgatási gyakorlatok

• kisfilmes gyakorlatok – vizuális történetmesélés kamerával

• ismerkedés a legkorszerűbb film- és videó kamerákkal (Arriflex 435, Arri Alexa, Amira, stb)

• technikai ismeretek: a professzionális filmkészítés eszközrendszere (világítás, kamera, objektívek, kameramozgatás)

• célzott gyakorlatok a gearhead és a különböző gimball technikák használatára

Tudnivalók

Vezető tanárok
Medvigy Gábor, Kardos Sándor,  Fillenz Ádám

Vizsga
Elméleti és gyakorlati részből áll, valamint a szemeszter során készített feladatok értékeléséből

Értékelés
Kétféle oklevelet adunk ki. Az egyik tanúsítja, hogy a hallgató a kurzust elvégezte. A Kiválóan elvégezte megjelölésű oklevelet pedig csak a jeles eredményt elért hallgatóknak adjuk. Ennek a munkalehetőségek szempontjából van nagy jelentősége.

Milyen képességekre lehet még szükséged, hogy sikeres operatőr legyél?
Alapszintű angol nyelvtudás, és filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán. Akik megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmes társadalomnak. Akik többet jelentenek, mint bármilyen oklevél, vagy bizonyítvány, hiszen ők fognak kezességet vállalni érted, ők fogják az első munkalehetőségeket ajánlani.

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskolát abból a megfontolásból alapítottuk, hogy szakszerű válaszokat adjunk a jelenleg tapasztalható, súlyos filmipari szakember hiányra. Együttműködő partnereink a hazánkban készülő amerikai, európai és ázsiai játékfilmek, sorozatok, és reklámfilmek legjelentősebb beszállítói, így szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen napi kapcsolatban vagyunk a legfontosabb gyártó cégek vezetőivel, egyre többen keresnek meg minket munkalehetőségekkel.

TANÁRAINK

Antall Gabi

Portré IMDB

Ferenczy Gábor

IMDB

Fillenz Ádám

IMDB

Incze Ágnes

IMDB

Kardos Sándor

Portré IMDB

Medvigy Gábor

IMDB

Tóth Zsolt

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot