140 óra

Képzés hossza

Májusi kezdés

Képzés kezdete

364.000 Ft + Áfa

Képzés ára
Segédoperatőr

A Lumiere Filmiskola az oktatói és a leendő hallgatói iránt érzett felelőssége miatt átalakítja tavaszi képzési programjait.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a tavaszi képzések indítását májusra halasztjuk, és dolgozunk azon, hogy mindenki számára optimális megoldást találjunk. Minden lehetséges megoldást mérlegelünk. Terveink szerint képzéseink elméleti részét online távoktatás keretében oldjuk meg. A gyakorlati órákat természetesen a korlátozások feloldása után filmstúdióinkban tartjuk meg.

A segédoperatőr az operatőr munkáját segíti, feladatköre rendkívül változatos és összetett, kiemelkedően fontos szerepet játszik egy forgatáson.

A filmkészítés technológiáján túl tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott jelenet felvételéhez milyen eszközök és anyagok szükségesek. Gondoskodnia kell az eszközök szállításáról, szükség szerint szervizeltetésükről. A forgatási helyszínen üzembe kell helyeznie a kamerákat és kiegészítőit, fényt és távolságot mérni, és élességet állítani a kamerákon felvétel közben.

Ezen a kurzuson elsajátíthatod az alapvető segédoperatőri ismereteket. A képzés két részből áll:

1. Megismered a segédoperatőri pozíciók különböző szintjeit, feladatait, felelősségköreit, a segédoperatőr helyét a stábban, a főbb kamera-, kamera kiegészítő és optika gyártókat. ARRI, Red, Zeiss, Angenioux, Cook stb.

2. Együttműködő partnerünk, a Vision Team kameraraktárában és helyszínein bemutatjuk a főbb kamerákat: ARRI Alexa SXT, Plus, Studio, DTE ARRI Alexa Mini, ARRI Amira.

Ez az óraszám már ad egy erős alapot, és tudni fogod, hogy merre fejlődjél. A kurzus elvégzése után a NEMZETI FILMINTÉZET és a LUMIÉRE által szervezett filmes gyakornok programban regisztrálva juthatsz majd munkához. Az első egy-két gyakornoki munka után ha elég jó vagy és odateszed magad, hamarosan önálló feladatokat is kaphatsz hazai- és nemzetközi játékfilmekben, sorozatokban, reklámfilmekben.

Ennek természetesen az a legfontosabb feltétele, hogy te magad is mindent megteszel a szakmai ismeretek elsajátítása érdekében.

Ezt fogod tanulni

• digitális kamera rögzítési elve, ehhez kapcsolódó fogalmak
• mértékegységek
• ARRI Alexa SXT, Plus, Studio, DTE ARRI Alexa Mini, ARRI Amira, Red Wapon Red Dragon
• Film kamera: ARRI 435 • Statív set, Oconnor, small, normal tripods, hi-hat
• Matebox, MB18,LMB25,LMB6,MB14
• Onboard monitorok, TV-Logic, SmallHD
• Wcu-4, sxu-1, Lcube, UMC
• Cinetape, UDM
• ARRI Alexa Mini szerelési gyakorlat – stúdió
• handheald – Steadycam

Vizsga

Írásbeli tesztből és kameragyakorlati feladatból áll, valamint az évközi munka értékeléséből

Értékelés

Háromféle oklevelet adunk ki.

– Az egyik tanúsítja, hogy a hallgató a kurzust elvégezte. Ez a közepesen, vagy annál rosszabbul teljesítőknek tartogatjuk (eddig még nem volt ilyen hallgatónk)

– A második a Jó eredménnyel elvégezte

– A harmadik a Kiválóan elvégezte megjelölésű oklevél, amelyet pedig csak a jeles eredményt elért hallgatóknak adjuk. Ennek a munkalehetőségek szempontjából van nagy jelentősége.

Milyen képességekre lehet még szükséged, hogy sikeres segédoperatőr legyél?

Alapszintű angol nyelvtudás, filmes tájékozottság, érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt.

Képzési rend

Heti két alkalommal: egy hétköznap 18-21 óra között, valamint egy hétvégi napon 10-17 óra között.

Vezető tanárok

Diósy Mihály

Berlini küldetés – second assistant camera/first assistant camera “b” additional second unit / first assistant camera/second unit second assistant camera

TerminátorSötét végzet – second assistant camera: 2nd unit

The Last Kingdom – first assistant “b” camera

The Allienist – first assistant “c” camera

Tóth Zsolt

Post Mortem – B kamera

Kincsem – C kamera

Lucky Man – operatőr

Aranyélet – B kamera

A berni követ – B kamera

Társasjáték – B kamera

Terápia – B kamera

Getno – operatőr

Puskás Hungary – Operatőr

Seres Bálint

Dűne – camera assistant aerial unit

Terminátor – Sötét végzet – second assistant camera

Inferno – assistant camera: aerial unit

Die Hard – drágább, mint az életed – assistant camera: aerial unit / underwater assistant camera: second unit

Saul fia – underwater assistant camera

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskolát abból a megfontolásból alapítottuk, hogy szakszerű válaszokat adjunk a jelenleg tapasztalható, súlyos filmipari szakember hiányra. Együttműködő partnereink a hazánkban készülő amerikai, európai és ázsiai játékfilmek, sorozatok, és reklámfilmek legjelentősebb beszállítói, így szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen napi kapcsolatban vagyunk a legfontosabb gyártó cégek vezetőivel, egyre többen keresnek meg minket munkalehetőségekkel.

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán. Akik megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmes társadalomnak. Akik többet jelentenek, mint bármilyen oklevél, vagy bizonyítvány, hiszen ők fognak kezességet vállalni érted, ők fogják az első munkalehetőségeket ajánlani.

TANÁRAINK

Antall Gabi

Portré IMDB

Diósy Mihály

IMDB

Ferenczy Gábor

IMDB

Incze Ágnes

IMDB

Kirsch Gusztáv

IMDB

Makk Lili

IMDB

Medvigy Gábor

IMDB

Nagy Attila

IMDB

Salamon András

IMDB Önéletrajz

Seres Bálint

IMDB

Tóth Zsolt

IMDB

Várhegyi Rudolf

IMDB

JELENTKEZÉS

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT