160 óra
Képzés hossza
2021.05.29.
Képzés kezdete
-
Képzés befejezése
Elindult
Képzés ára
Standfotós
160 óra
Képzés hossza
2021.05.29.
Képzés kezdete
-
Képzés befejezése
Elindult
Képzés ára

Standfotós

Nyilvántartási szám: B/2020/001659

A játékfilmgyártás történetével egyidős a standfotós -, vagy ahogy angolszász területen nevezik, a still photographer szakma.

Hollywood-tól Budapestig több mint száz éve a standfotósok készítik a sztárokról, rendezőkről, a forgatásról a film világát és hangulatait bemutató képeket, melyeket címlapokon, plakátokon és albumokban látunk azóta is.

Lényegesen többről van szó, mint a werkfotók, vagy más néven, a making of -képek elkészítéséről. A standfotósnak egy személyben kell tudnia portré, riport, illetve reklám-marketing képet készíteni. Egy jó standfotóssal szemben a sokoldalúság a legfontosabb elvárás

21. századi filmipar kihívásainak megfelelően a magyar- és nemzetközi filmek számára is alapvetően fontos, hogy a filmről szóló hírekben, illetve a film utóéletében: fesztiválokon, filmvásárokon, interneten felhasználhassák a forgatás során készült felvételeket. Filmes fotósnak lenni tehát az egyik legizgalmasabb, legösszetettebb és legfontosabb pozíció a filmiparban.

Hangsúlyozzuk, hogy ez a képzés elsősorban a mesterség elsajátítására koncentrál, mégpedig azzal a határozott céllal, hogy az itt végzett diákok minél előbb bekerüljenek a nemzetközi filmek világába.

Olyan szakmai alapot kapsz amely biztosítja, hogy magabiztosan lásd el a rád bízott feladatokat, a részlegek és munkafolyamatok összehangolását, irányítását. Ez az óraszám már lehetőséget ad egy átfogó tudásra, de szükséged lesz arra, hogy a NEMZETI FILMINTÉZET  által szervezett filmes gyakornok programokban továbbfejleszd magad. Az első egy-két gyakornoki munka után már önálló feladatokat is fogsz kapni hazai- és nemzetközi játékfilmekben, sorozatokban, reklámfilmekben.

Ezen a szakon az ország legkiválóbb fotográfusai mutatják meg neked azt az utat, amit meg kell tenned, ha hobbi fényképészből profi fotóssá akarsz válni, ha a műkedvelői szintről a mesterség és művészet világába akarsz eljutni. Ha Európa legdinamikusabban fejlődő filmes környezetében, a nemzetközi filmiparban akarsz dolgozni, itt a helyed!

Ennek természetesen az a legfontosabb feltétele, hogy te magad is mindent megteszel a szakmai ismeretek elsajátítása érdekében.

Lumiere. Work. Shop.

Végre megérkeztél a filmiparba!

A Lumiere Filmiskola elindítja saját fejlesztésű, minőségileg ellenőrzött filmes szakmai adatbázisát, amely mindenki számára átlátható módon köti össze a szakembereket és a gyártócégeket.

A Lumiere Work Shop adatbázisába kizárólag kvalifikált szakemberek kerülnek be, így a produkciók garanciát kapnak arra, hogy a filmes munkaerőpiac legjobbjai közül választhatnak munkatársakat.

A Lumiere Filmiskola diákjai ingyenesen kerülnek a Lumiere Work Shop rendszerébe. Gyártópartnereinken keresztül így akár te is a legnagyobb hazai- és nemzetközi filmek, sorozatok stábjában kaphatsz munkát.

Ezt fogod tanulni

• Portré fotózás
• Fotóriporteri munka
• Világítás
• Technikai alapismeretek
• Az analóg (filmes) fényképezés technikai áttekintése
• Filmszakmai alapismeretek

Vizsga

Írásbeli tesztből és gyakorlati feladatból áll, valamint az évközi munka értékeléséből.

Lumiere Oklevél

A képzés végén Közepes, , vagy Kiváló szintű oklevelet kaphatnak a hallgatók.

A „Kiváló eredménnyel elvégeztemegjelölésű oklevelet csak azoknak a diákoknak adjuk, akik a szemeszter során is, és a vizsgán is  kiemelkedő eredményt érnek el. Ennek az értékelésnek a munkalehetőségek miatt van nagy jelentősége.

Milyen képességekre lehet még szükséged, hogy sikeres standfotós legyél?

Alapfokú angol nyelvtudás és filmes-fotós tájékozottság. Érdeklődés és elkötelezettség a szakma iránt. Fényképészeti alaptudás.

.

Oktatási napok

Hétfő: 18-21h 

Vasárnap: 10-17h

Vezető tanárok

Szilágyi Lenke

Balogh Rudolf-díjas fotóművész, érdemes- és kiváló művész

Halas István

Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Balogh László

Pulitzer-díjas fotóriporter

Dömölky Dániel

Prima Junior-díjas fotográfus

Kleb Attila

fotográfus

Dobos Tamás

Vancsó Zoltán

Milyen lehetőségek várnak rád az iskola elvégzése után?

A Lumiére Filmiskola a megalakulása óta az integrált szakképzés elkötelezett híve, melynek lényege, hogy végiggondoltuk és megszerveztük azt a folyamatot, ahogyan a diákok a filmszakma részeivé válnak. Ezért kizárólag a Lumiere Filmiskola hallgatói számára ingyenesen létrehozzuk a LUMIERE WORK SHOP  nevű oldalt, amely a hallgatók munkához jutását segíti olyan módon, hogy a munkaerőpiac legfontosabb szereplői: gyártó cégek, ügynökségek, producerek, gyártási szakemberek, vagy akár induló filmes projektek kreatív vezetői a Lumiere Filmiskola hallgatói közül választhatják ki, nálunk találhatják meg új munkatársaikat

Kiktől tanulhatsz?

Iskolánkban aktív művészek, valamint jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, élvonalbeli szakemberek tanítanak. Ők azok, akik máris a legfontosabb szakmai kapcsolataid lesznek. Akik elindítanak a pályán.Akik az ajánlásukkal megteremtik a feltételeit annak, hogy részese legyél a filmiparnak.

Tanáraid fognak kezességet vállalni érted, és nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik az első munkalehetőségeket biztosítják a számodra, amennyiben ezért te is mindent megteszel.

Ezen a szakon részletfizetési lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezési űrlapon jelezd, ha igénybe szeretnéd venni ezt a lehetőséget.

TANÁRAINK

Balogh László

Dobos Tamás

Dömölky Dániel

Halas István

Kardos Sándor

Portré IMDB

Kleb Attila

Medvigy Gábor

IMDB

Salamon András

IMDB Podcast Önéletrajz

Szilágyi Lenke

Vancsó Zoltán