Koordinált filmes - és színész képzés

KEDVES ÉRDEKLŐDŐ!

Régi tervünk valósul meg idén ősszel, amikor Magyarországon elsőként indíthatunk olyan közös és összehangolt képzést a LUMIERE-ben, amelynek hallgatói hat különböző filmes szakmát tanulnak, külön felvételiznek, külön osztályfőnökeik lesznek, de a kezdetektől az együttműködésre bíztatjuk és tréningezzük őket.

Mind a hat szak módszertanában döntő szerepe van annak a közös élménynek és tapasztalatnak, amit a film születéseként írhatunk le.

A koordinált filmes- és színész osztályt olyan egyedülálló koncepció szerint indítjuk el, melyben a filmes szakmai oktatással egyenrangú szerep jut a filmszínész oktatásnak is.

Az egy szemeszteres, gyakorlat-orientált, projekt szemléletű alapképzés célja, hogy felkészítse a diákokat az alkotói partnerségre, a közös szakmai- és művészi munkára. A 220 órás, 5 hónapos képzés során lemodellezzük egy film elkészítésének minden fontos fázisát, de ami az újdonság, hogy a filmes szakok képzése mellett ebben jelentős szerepet kap a színészoktatás is.

Forgatókönyvíró, rendező, operatőr, producer, vágó és filmszínész hallgatók már az első gyakorlati feladatoktól kezdve folyamatosan együtt dolgoznak, együtt készítik a filmterveket, etűdöket, vizsgafilmeket.  Megismerik egymás szakmai, alkotói, művészi szempontjait, megtanulnak a közös munka sikere érdekében kommunikálni. A hat szak tematikája tehát egyaránt koncentrál a sajátos szakmai szempontokra és a kreatív együttműködésre, partnerségre is.

Terveink szerint a hat szak hallgató számára lehetővé válik az „áthallgatás” is, melynek szervezési és technikai részleteit a felvételt nyert diákokkal és tanáraikkal együtt dolgozzuk ki.

A világszerte ismert, de a művészet oktatásban különösen hatékony learning by doing elv szellemében ezen a szakon a képzés fókuszában áll a gyakorlati feladatok közös létrehozása. Ettől az intenzív munkaszemlélettől várható, hogy ez az új oktatási forma már rövid távon is látható eredményeket fog produkálni.

MIÉRT INDÍTJUK EZT A SZAKOT?

Régi adóssága a hazai filmes- és színész oktatásnak, hogy közelebb hozza egymáshoz ezt a két szakmát: a filmes és a színész mesterséget. Mindkét területen évtizedek óta érezték ennek a hiányát a diákok és a tanárok, de a filmes szakma is. Manapság azonban, amikor a streaming hatására egy jelentős korszakváltás történik, amikor minden eddiginél több fikciós mozgókép születik, amikor nagyságrendekkel több színészre van szükség itthon és világszerte is, úgy érezzük, halaszthatatlan elindítani az első közös filmes- és színész osztályt. Mi eddig csak a filmes szakokra jelentkező hallgatóknak mondtuk, hogy megérkeztél a filmiparba. Mostantól így üdvözölhetjük a leendő színészeket is, akiknek a képzésében fel fogjuk használni mindazon tapasztalatokat is, melyeket Magyarország első filmszínész képző iskolájában, a GTC-ben szereztünk a hazai színjátszás élvonalába tartozó tanárainkkal, köztük:  között Pokorny Lia, Gyabronka József, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Für Anikó, Jordán Tamás, Hámori Gabriella, Kerekes Vica és mások.

MIÉRT ÉRDEMES?

Azoknak ajánljuk ezt a képzési formát, akik kedvet és tehetséget éreznek magukban, hogy testközelből ismerjék meg a filmezés szenvedélyét. Ebben a most először induló osztályban 60 diák és 15 tanár dolgozik majd együtt, akik mind személyesen is részesei lesznek annak a közös kalandnak, ahogy az első ötletekből írók, rendezők, színészek, operatőrök producerek, vágók együttműködése során alkotások jönnek létre.

A HAT SZAK VEZETŐ TANÁRAI

Forgatókönyvíró: Benkő Orsolya, Salamon András, Temesvári Marietta

Rendező mesterség alapjai: Miklauzic Bence, Kostyál Márk

Operatőr mesterség alapjai: Kardos Sándor, Medvigy Gábor, Herbai Máté, Tóth Zsolt

Producer: Havas Ágnes, Petrányi Viktória, Stalter Judit,Rajna Gábor, Sipos Gábor

Vágás alapjai: Szalai Károly, Hargittai László, Kovács Zoltán, Duszka Péter, Czakó Judit

Filmszínész mesterség alapjai: Kerekes Vica, Anger Zsolt

JELENTKEZÉS

Ha érdekelnek részletek az új induló képzéseinkkel kapcsolatban, kérjük add meg az adataidat és kollégáink felveszik veled a kapcsolatot!

Kérjük, ha üzensz nekünk, add meg a pontos adataid, hogy hatékonyabban tudjuk veled felvenni a kapcsolatot, majd válaszd ki, melyik képzés érdekel és jelentkezz, vagy csak tedd fel a kérdéseid.

*KÉRJÜK TÖLTSD KI MINDEGYIK MEZŐT

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot